Datum registrace: 13. 12. 2010
romfor
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136858.70 km |
Kolo: | 66657.70 km |
Cvičení: | 5696 h 53 min |
Stob skupiny
romfor
Jak psát blog?VÁŽENÍ potravin bez váhy - máte odhad
31. 01. 2011
Ahojte,
mám dotaz, jak v restauracích odhadujete váhu jídla? Já jsemtotálně mimo. Nemáte vyzkoušeno, kolik třeba váží klasický kopeček rýže? Lžíce těstovin? Brambor? Díky za tipy i na případné ostatní pokrmy .. Díky, Romča
mám dotaz, jak v restauracích odhadujete váhu jídla? Já jsemtotálně mimo. Nemáte vyzkoušeno, kolik třeba váží klasický kopeček rýže? Lžíce těstovin? Brambor? Díky za tipy i na případné ostatní pokrmy .. Díky, Romča
Hodnocení (6 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
25. 03. 2013 16:14
jdochvatova
těstoviny
14. 11. 2011 12:28
Zajímalo by mne, jestli se u sebekoučinku zapisuje gramáž syrového nebo uvařeného jídla (např. maso, rýže, luštěniny atd.......) díky za info Petra
31. 01. 2011 23:02
normy ve školních jídelnách byly zavedeny po válce, od té doby se drží :-/ takže si představce dítě vyhublé, podvyživené a co se do něj musí cpát :-( já jsem před týdnem na jídelnu rezignovala, vařím si sama. Dneska jsem měla vyjímečně neodhlášeno a na zítra jsem nic nestihla, protože jsem k večeři dělala sushi /to zabere času habakuk/, ale vždycky se dá alespoň něco rychlého spíchnout ;-)
31. 01. 2011 20:02
Romfor: kup si rýži v pytlíku. Dřív jsem ji nikdy nekupovala, takže pytlík rozstříhnu a vařím (nebo spíš upravuji) rýži normálně. Alespoň máš na krabici napsané, že jeden pytlík je 120g syrové rýže - 2 porce. :D Vychytávka!
31. 01. 2011 19:08
U brambor vařených to je asi takto : 1 středně velká brambora je do 100gramů.U těstovin vařených 1a1/2 sběračky je kolem 100až 120gramů ,podobně u luštěnin .
31. 01. 2011 17:53
1 napěchovaný kopeček rýže, vyklopený z hrníčku o obsahu 100 ml, by mohl být maximálně 50 g suché rýže. Menší množství nejezte.
31. 01. 2011 17:33
nemáte někdo spočtenou náhodou tu rýži - průměr, vařenou? od té doby, co zapisuju, jsem ještě rýži neměla ... Prosím, prosím, kopeček rýže hotové, nebo jiné měřitelné množství, děkuju!
31. 01. 2011 17:33
Taky se stravuji v jídelně v práci hlavní jídlo, ale nemám tušení jak to odhadnout abych to nepřepískla. Dočetla jsem se, že se má jíst tak polovina porce. Takže uvidíme jak to pujde :-D
31. 01. 2011 17:03
Taky se stravuji ve ŠJ, dokonce tam i pracuji. Dle mých výpočtů a dle přibližné velikosti porce se můj oběd pohybuje v rozmezí 1200-1900 KJ - Je však problém vypočítat hodnotu úplně přesně - ovlivňuje to hodně faktorů. Řídím se zásadou JJP - jez jen půlku, přičemž u příloh jako brambory, rýže, těstoviny, knedlíky ještě o něco uberu.a na zelenině přidávám. A jím i polévky, protože jsem na ně zvyklá, ale opravdu jen malinko. Do jídlokoučinku se však snažím zařadit všechny použité suroviny - kvůli semaforkům. Pak jen naplánuji vhodnou večeři, aby pokud možno semaforky svítily zeleně. Je to problém, ale myslím, že hlavní je, že to funguje a váha jde dolů. Byla by pro mě otrava, vařit si a nosit do práce jídlo - u toho bych moc dlouho nevydržela. Snažím se jíst tak jako dříve, ale méně, aby to pro mě nebylo stresující a neměla pocit, že si něco kvůli dietě odepírám. Zatím to funguje, váha jde dolů. Zdravím
31. 01. 2011 16:15
hm, tohle taky řeším a mám s tím velký problém, na obědy chodím do naší kantýny. Není možné se na porce zeptat, v tu chvíli by paní kuchařka chytla podezření, že ji snad kontroluji. Navíc u nás v jídelně se vaří jen jedno jídlo a k tomu je to česká klasika. Už jsem vynechala jídla s knedlíky a různé omáčky. Jednou jsem zaslechla , že paní kuchařka vaří vše podle norem, ale jaké normy myslela, to už neupřesnila ...
31. 01. 2011 13:52
oni mi maso hlásí, zeleninu odhadnu, ale s přílohama (dřív jsem je nejedla, ale to se semaforkům nelíbí) prostě nešetří a rvou to tam :o)))
31. 01. 2011 13:39
Zrovna dnes jsem "křičela" na paní kuchařku ve školní jídelně: Míň těch brambor! Ještě míň, no, ještě. Mně stačí maličko. Ale můžete přidat toho květáku zase víc, to klidně ještě dejte ... no děkuju. A prosím bez tý tatarky." :D tak se na mě tak jako koukala a prý: "Co to je zase tohle za dietu?"
Jojo, zadala jsem si 100g brambor, ale měla jsem tak 1 malý brambůrek, ani těch 100 to podle mě nebylo. Jo, těžko takhle odhadovat ;)
Jojo, zadala jsem si 100g brambor, ale měla jsem tak 1 malý brambůrek, ani těch 100 to podle mě nebylo. Jo, těžko takhle odhadovat ;)
31. 01. 2011 13:14
díky všem, já taky vážím vše doma, i olej :o)), oni té restauraci se tedy maximálně snaží mi vyjít vstříc, hlavně bez omáček a šťáv, protože tam je kalorií mraky, oni to sice za začátku komentovali, ale ne zle .... Dnes super krůtí jen na vodě, ale někdy ten pláten a troše oleje udělají, to vidím, tak právě proto jsem zadávala raději těch 10g, ale možná je to vážně moc. Brambory jsem se dnes snažila odhadnout, snědla jsem polovinu toho, co bylo na talíři (víc se do mě stejně nevešlo, oni mi k tomu pěkně přidávají i dost čerstvé zeleniny bez zálivky), takže nad 150g to určitě nešlo, odhaduji cca 120-130g ... Dnes přetáhnu asi poprvé tuky, k večeři jsem chtěla vařit, ale budu mít dlouho jednání, tak jsem si koupila milované sleďové závitky v aspiku :o)
31. 01. 2011 12:56
Včera jsem vařila špagety, zvážila jsem neuvařené 50 g a byla to slušná porce k večeři pro jednu osobu. Vážím vše - i olej a tím zlepšuji odhad.
31. 01. 2011 12:19
Vařím doma, vážím a momentálně i zapisuji. Kalerme má dobrý odhad. Redukční porce brambor je asi 150 g v syrovém stavu (uvařením se váha změní nepodstatně), ale k ní si dávám nejméně stejné množství dušené zeleniny nebo zeleninového salátu a maso. Souhlasím s 60 g syrové rýže a těstovin, jedná-li se o přílohu. Samotná restaurační porce brambor k masu je odhadem asi 250 g. Oleje by stačilo možná 5 g, pokud z výpeku ještě neudělají šťávu. Jedná-li se o zahuštěné omáčky nebo polévky, přidat ještě 10 g mouky. Jako odhad oběda to stačí, ostatní jídelní dávky si snažte vážit. Přeji úspěšné pokračování v hubnutí.
31. 01. 2011 12:04
k tomu oleji v restauracích - vím, že když měl bratr problémy se slinivkou, a šel na jídlo někam do restaurace, tak jim řekl, že mu to jídlo MUSÍ udělat na vodě, jinak že můžou rovnou volat sanitku; takže v restauracích se na ně dá jít i tak... to je jen takovej malinkej fígl, samozřejmě nemocná slinivka není sranda...
31. 01. 2011 11:16
ahojky, no někde jo, ale my se stravujeme v jedné malé restauraci (jinde není možnost) a tam je to boj, oni uvádějí, ale dávají toho o moc víc (celkem legrace), prostě si dáš (dřív) 150h opečených brambor a dala bych ruku do ohně za to, že jich je kolem 300g. A ta rýže, to prostě nevím, jak spočíst. No, udělám pokus doma a přibližný kopeček zvážím :o). Sama si obědy vařit nechci, protože jakmile bych v době oběda zůstala na firmě, nebudu mít oběd žádný, to je tady klasika, takhle se aspoň v klidu najím a dodržuju rytmus. Pravda je, že si dávám buď přírodní kuřecí pláteknebo rybu a taky nevím, na jakém množství tuku to udělají, křičím bez tuku, ale to neudělají, zadávám si tedy 10g oleje do sebekoučinku ....
31. 01. 2011 11:09
Ahojky. :-) tuhle otázku si kladu už od začátku práce se sebekoučinkem. Řeším to tak, že využívám času kdy jsem doma a vařím si sama. Tím, že si uvaříš sama třeba kopeček rýže, dostane se ti to odhadování "do oka" Dřív jsem myslela, že 60g rýže (za syrova) nebude nic moc...ale když to uvaříš, je toho normální porce. Lžíci těstovin příliš neřeším, ale poznám, když mám na talíři 100g nebo 200g uvařených těstovin. Otázka brambor je jiná. :-) udělala jsem totiž malý pokus. Brambora o rozměrech asi 8x3x3cm má zhruba 100g, je z toho 6 kousků. :-) a k obědu mi stačí 9-10kousků, tzn že jím tak 150g brambor. Vařím vždy jednu porci celého jídla. Občas je až neuvěřitelné, kolik toho je!! Pak musím v sebekoučinku ubírat, protože jsem třeba nedojedla... Ale v některých restauracích píšou,kolik g mají přílohy ne? Někde jsem to už viděla....
romfor
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?